چه چیزی موجب سرماخوردگی در کودکان می شود؟
سرماخوردگی کودکان یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی است. در شرایطی که سرماخوردگی خردسالان میتواند به واسطه بیش از ۲۰۰ نوع ویروس مسری شکل بگیرد، راینوویروسها شایعترین دلیل سرماخوردگی هستند.
ویروسهایی که موجب سرماخوردگی در خردسالان میشوند در هوا و روی سطوح وجود دارند که به معنای آن است اگر فردی مبتلا به سرماخوردگی در نزدیکی کودک عطسه یا سرفه کند یا کودک چیزی آلوده به ویروس را لمس کند، احتمالا در معرض ویروس سرماخوردگی قرار گرفته و ممکن است با علائم این بیماری مواجه شود.
علاوه بر ویروسها، عوامل دیگری وجود دارند که ممکن است مقاومت کودک در برابر عفونت را کاهش دهند و به سرماخوردگی منجر شوند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فصل: سرماخوردگی خردسالان بیشتر در زمستان، زمانی که کودکان در معرض میکروب های بیشتری قرار می گیرند، شایعتر است.
هوای خشک: هوای زمستان رطوبت کمتری را حفظ میکند که میتواند موجب خشکی مسیرهای ریز بینی خردسالان شده و آنها را در معرض خطر بیشتری برای عفونت قرار دهد.
سیگار کشیدن در خانه: اگر کودک خردسال شما با فردی سیگاری زندگی میکند، ممکن است بیشتر به سرماخوردگی مبتلا شود. مواد شیمیایی در دود سیگار میتواند به پوشش داخلی ریههای در حال رشد کودک آسیب وارد کند و اگر والدین وی سیگاری باشند بیشتر از کودکانی که والدین غیرسیگاری دارند در معرض میکروب ها قرار گرفته و احتمال سرماخوردگی افزایش مییابد.
-
علائم سرماخوردگی چه چیزهای هستند؟
علائم سرماخوردگی در خردسالان به طور معمول با آبریزش بینی، عطسه و خارش گلو آغاز شده و با سرفه که اغلب هنگام شب تشدید می شود، خاتمه مییابد. خوشبختانه، بیشتر علائم سرماخوردگی خردسالان که شبیه علائم بزرگسالان است، شدید نیستند.
در ادامه فهرستی از رایجترین علائم سرماخوردگی ارائه شده اند:
- آبریزش بینی ( ابتدا ترشحات آبکی هستند و سپس مخاط غلظت بیشتری یافته، کدر شده و گاهی اوقات زرد یا سبز می شود)
- سرفه خشک
- عطسه
- احتقان یا گرفتگی
- آبریزش چشم
- گلودرد یا خارش گلو
- تب خفیف (۳۸.۳ تا ۳۸.۸ درجه سلسیوس) به ویژه هنگام شب
- بی اشتهایی
- خستگی و بی حوصلگی
- غدد کمی متورم
-
سرماخوردگی کودکان چه مدت ادامه پیدا میکند؟
شما میتوانید انتظار داشته باشید که سرماخوردگی فرزند خردسالتان بین هفت تا ۱۰ روز ادامه داشته باشد اما امکان تداوم بیماری تا دو هفته نیز وجود دارد. سرفه، یکی از آخرین علائم سرماخوردگی، میتواند برای مدت زمان طولانیتری، گاهی اوقات تا یک ماه ادامه یابد.
به خاطر داشته باشید که سرماخوردگی یک بیماری مسری است و از فردی به فرد دیگر از طریق تماس یا ذرات معلق در هوا منتقل میشود.
-
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اگر دمای بدن کودک خردسال شما بیش از ۳۸ درجه سلسیوس است، به ویژه اگر به مهد کودک می رود، به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، اگر کودک گوش خود را زیاد می کشد یا دارای علائمی است که بیش از ۱۰ روز ادامه داشته اند، شرایط را با پزشک خود در میان بگذارید.
همچنین اگر متوجه علائم زیر شده اید باید به پزشک مراجعه کنید:
- بیحالی یا بیحوصلگی بیش از حد
- بیاشتهایی
- تشنج
- لبها یا ناخن های آبی
- ترشحات زرد و سبز و بسیار بدبو از بینی یا ناشی از سرفه
- خس خس سینه یا تنفس سریعتر از حد معمول یا هر گونه دشواری در تنفس
- ناراحتی سینه یا تورم غدد گردن
- سرفهای که بدتر شده یا پس از برطرف شدن علائم دیگر همچنان ادامه دارد
- چرک قابل مشاهده روی لوزه ها، به ویژه در کودکان سه ساله یا بزرگتر که ممکن است به استرپتوکوک اشاره داشته باشد
-
چگونگی پیشگیری از سرماخوردگی در کودکان
شستشوی منظم دستها به ویژه پیش از غذا خوردن و پس از استفاده از توالت یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از سرماخوردگی است. در مواردی که به آب و صابون دسترسی ندارید میتوانید از محصولات ضد عفونی کننده دست حاوی الکل استفاده کنید. همچنین، حفظ فاصله از افراد بیمار و پرهیز از به اشتراک گذاشتن لوازم شخصی مانند لیوان، قاشق و حوله اهمیت دارد.
محمد مهدی حیدرپور
منبع: وات تو اکسپکت