والدین چطور به کودکانشان آسیب می زنند؟
راهکارهایی برای والدینی که میخواهند روابطشان را با کودکشان بهبود ببخشند
برخی از ما بدون آنکه بدانیم موجب آسیبهایی به کودک خود میشویم. و اغلب میدانیم کدام رفتار یا برخورد ما جزو آسیبها قلمداد میشوند. اما این آسیبها کداماند؟ راه جلوگیری از آنها چیست؟
-
این رفتارها به کودک آسیب میرساند
- اعمال زور و خشونت بدنی بر کودک. برای مثال اگر تحت فشارهای جسمانی، کودک را مجبور به انجام کاری کنیم، بیشک موجب آسیبهایی جدی به او شدهایم.
- بیتوجهی و نادیده گرفتن کودک، چه به صورت جسمانی و چه از نظر عاطفی و احساسی. مثلاً والدینی که مراجعه به پزشک کودکان را به تعویق میاندازد و یا والدینی که خواسته یا ناخواسته، به احساسات کودک بیتوجهی کرده و یا او را نادیده میگیرند، موجب آسیبهای اساسی به کودک میشوند. حتی والدینی که ساعتها کودک را تنها میگذارند و به او توجهی نمیکنند، موجب آسیبهای عاطفی به کودک میشوند.
- والدینی که خواسته یا ناخواسته، طوری رفتار میکنند که کودک احساس میکند، کسی او را دوست ندارد و او بیارزش است. بهطور مثال والدینی که به کودک میگویند: «دیگر تو را دوست ندارم یا من دیگر مادر تو نیستم»، موجب آسیبهای عاطفی شدیدی به کودک میشوند.همچنین والدینی که مرتب کودک را نقد میکنند و بر سر او داد میزنند، به تدریج به او احساس بیارزشی القا میکنند.
- نکته: بدیهی است بسیاری از والدین گاهی ناخواسته، نمیتوانند هیجانات خود را مدیریت کنند و ممکن است ناگهان بر سر کودک فریاد بکشند یا به او بیتوجهی کنند. با توجه به شرایط سخت موجود، طبیعی است که گاهی نتوانیم رفتار خود را مدیریت کنیم. اگر به هر دلیلی موجب آسیب روحی یا جسمی به کودک خود شدهایم، لازم است در وهله اول خود را ببخشیم و برای جبران اقدام کنیم.
-
چهطور رفتار کنیم؟
- به محض اینکه متوحه رفتار اشتباهتان شدید، رفتار آسیبرسان خود را متوقف کنید. اگر در حال برخورد فیزیکی با کودک هستید، سریع او را رها کنید و امنیت او را تامین کنید.
- اگر فردی به غیر از شما حضور دارد، مثلاً همسر یا دوستی مورد اعتماد، فرزندتان را برای دقایقی به او بسپارید.
- نفسهای عمیق بکشید، کمی راه بروید و اگر امکانش را دارید، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تنها بمانید.
- اگر تنها هستید، میتوانید با کسی که مورد اعتماد شماست تماس بگیرید و دقایقی با او حرف بزنید.
-
وقتی آرامتر شدید، این اقدامات را انجام دهید
حتما بخوانید:
- فکر کنید: به اینکه چه اتفاقاتی افتاد و شما چطور کنترل خود را از دست دادید، فکر کنید.
- عمل کنید: راهی پیدا کنید که شرایط را تغییر و بهبود دهید. بهطور مثال فضای خود و کودک را عوض کنید. به یک پارک، زمین بازی یا جایی که کودک دوست دارد، بروید.
- درخواست کمک کنید: برای بهبود شرایط، از یک مشاور، دوست یا متخصص، کمک بگیرید.
-
این افراد میتوانند کمکهای لازم را به شما ارائه کنند:
- یک مشاور یا روانشناس حاذق و کاربلد
- اعضای خانواده که شما به آنها اعتماد دارید
- یک مددکار اجتماعی
- سرویسها و خدمات اجتماعی و بهزیستی
ترجمه و گرداوری: مهرنوش خالقی
منبع: