نشانه های سوء استفاده جنسی را در کلام کودکتان جستجو کنید
امکان سوءاستفاده جنسی از کودک، چیزی است که اکثر والدین ترجیح میدهند درباره آن فکر نکنند. اما این امر اتفاق میافتد و متاسفانه کسانی که مرتکب این عمل میشوند اغلب از نزدیکان کودک هستند (و اکثراً عضو همان خانواده) کودکان قربانی غالباً احساس میکنند که اگر فاش کنند مورد سوء استفاده قرار گرفتهاند گناهشان دو چندان میشود، بنابر این پرسشهای آنها ممکن است غیر مستقیم و حاوی سرنخهای پنهانی باشد. خوب است که به عنوان والدین و مربیانی آگاه اطلاعاتی دقیق در این زمینه داشته باشیم تا جلوی خطر را هرچه زودتر بگیریم.
- ممکن است با سوالات عجیبی از سوءءی فرزندمان روبرو شویم. سوالاتی از قبیل:
- آیا باید به او اجازه بدهم من را ببوسد؟
- آیا حتماً باید روی زانوی عمو بنشینم؟
- آیا ممکنه رازداری کار اشتباهی باشه؟
- آیا درسته که کسی به وسط پاهای من دست بزنه؟
- آیا همه کارهای عمو یا بابابزرگ درسته؟
- اما ورای این پرسشها چیست؟
این قبیل پرسشها میتواند نشانه سوء استفاده جنسی باشد که یکی از مخربترین شیوههای بهرهکشی از کودکان است.
متاسفانه اغلب یکی از نزدیکان کودک در این امر دخیل است که میتواند با ایجاد یک پوشش عاطفی بر پایه ترکیبی از رازداری و تهدیدهای ضمنی، موضوع را مخفی نگه دارد. بسیاری از کودکان به دلایلی کاملاً بیهوده از بزرگسالان میترسند، اما کودکی که مورد سوء استفاده قرار گرفته است، اغلب احساس میکند که واقعاً اشکالی وجود دارد. بهویژه اگر فرد متجاوز از او بخواهد تا موضوع را از والدینش مخفی نگه دارد.
کودکانی که قول دادهاند رازی را نگه دارند ممکن است از صحبت کردن بترسند، پس حواستان به پرسشهایی که ممکن است نشانه آن باشند که کسی دارد از معصومیت کودک شما سوء استفاده میکند باشد.
-
در مورد سایر علائمی نیز که کودکتان نشان میدهد حساسیت به خرج دهید، مانند :
- گوشهگیری
- خودداری از غذا خوردن
- اکراه داشتن از روبرو شدن با یکی از بستگان
- کابوس دیدن
- مشکل در راه رفتن یا نشستن
- اجتناب ناگهانی از شرکت در فعالیتهای ژیمناستیک یا فعالیتهای بدنی
- شب ادراری
- تغییر ناگهانی در اشتها
- خوردن چیزهای خاص و نشان دادن رفتارهاو اطلاعات جنسی غیرمعمول
- مشغول شدن بیشازحد به ناحیه تناسلی
- خط خطی کردن ناحیه تناسلی یا وسط پاها در نقاشیها
- استفاده از رنگهای تیره، سیاه و یا تیره کشیدن بعضی از افراد در نقاشی
-
رهنمودهایی برای پاسخهای شما
- کودکان باید بدانند که میتوانند در مورد هر چیزی به شما پناه بیاورند. و شما حرف آنها را جدی خواهید گرفت. بسیاری از کودکان از ترس اینکه والدینشان حرف آنها را باور نکنند، از گفتن مسأله به آنها هراس دارند.
- لازم است شما بسیار آرام باشید و آماده باشید تا با ملایمت این مسأله را بررسی کنید و کشف کنید که انگیزه پرسش کودکتان چیست؟ این را برای کودکتان روشن کنید که او میتواند هر چیزی را به شما بگوید، حتی رازهای بسیار مهم را، و به او اطمینان دهید که از او حمایت خواهید کرد.
- اگر کودک فکر کند که با گفتن این مسأله به شما، مورد سرزنش قرار می گیرد و یا شما در موقعیتی قرار میگیرید که آسیب میبینید ممکن است از گفتن مساله پرهیز کند. بنابراین به او نشان دهید که علاوه بر راز دار بودن آنقدر شجاع هستید که بدون اینکه غش و ضعف کنید راز او را تا آخر بشنوید.
- فراموش نکنید که در بسیاری از موارد متجاوز و یا فرد سوءاستفاده کننده با ترساندن کودک از اینکه مثلاً مادر و پدرش به دردسر بیافتند او را وادار به رازداری میکند. مثلاً به او میگوید: «اگر به مامانت بگویی او دیگر سر کار نمیرود و کارش را از دست میدهد. آنوقت تو مسؤل این بدبختی مامان هستی!»
-
چه چیزهای دیگری لازم است بدانید
اکثر موارد سوءاستفاده جنسی از کودکان به وسیله کسی انجام میشود که کودک او را میشناسد و به او اعتماد دارد. این موضوع ممکن است تکاندهنده باشد، اما شما باید حرف کودکتان را باور کنید. از اینکه ناخودآگاه گفتههای کودک خود را به عنوان توهم و یا واکنشی بیهوده رد کنید بپرهیزید، زیرا ممکن است بهطور ناخواسته باعث تکرار سوءاستفاده از کودک شوید.
حتی زمانی که اشاره میکنید کار شخص غلط بوده است، باز هم ممکن است کودکتان احساس کند نمیتواند به او خیانت کند زیرا دوست ندارد که آن شخص تنبیه شود.
تمام کودکان قربانی فکر میکنند که به نوعی سزاوار سرزنشاند. به کودکتان اطمینان دهید که او مقصر نیست. اگر راستگو باشد دچار هیچ مشکلی نخواهد شد.
اگر مشخص شود که شخص متعدی از آشنایان و نزدیکان است، حتماً باید از مراجع ذیربط تقاضای کمک کنید. شرم و اندوهی که این مساله ایجاد می کند وحشتناک است ، اما مهمترین مسوولیت شما حمایت از کودک است، نه از شخص متعدی.
دکتر میترا مولائی نژاد، روانشناس بالینی و متخصص سلامت جنسی و باروری