دانستنی هایی درباره نوشیدن آب توسط نوزادان
به عنوان والدینی که برای نخستین بار صاحب فرزند شدهاید، شاید این پرسش که فرزندتان از چه زمانی میتواند افزون بر شیر مادر یا شیرخشک، نوشیدن آب را نیز آغاز کند، ذهن شما را درگیر کرده باشد. نوزادان به طور معمول طی چند ماه نخست زندگی خود نیازی به نوشیدن آب ندارند و حتی زمانی که آب به برنامه غذایی آنها اضافه میشود، نوشیدن چند جرعه برای آنها کافی خواهد بود.
در ادامه اطلاعات بیشتری درباره نوشیدن آب توسط نوزادان ارائه شده است.
-
آیا نوزادان میتوانند آب بنوشند؟
نوزادان زمانی که خوردن غذاهای جامد را آغاز می کنند میتوانند نوشیدن چند جرعه آب را نیز آغاز کنند. پیش از آن، نوزادان آب مورد نیاز بدن خود را از شیر خشک و/یا شیر مادر دریافت میکنند.
-
چه زمانی نوزادان میتوانند آب بنوشند؟
درباره این که چه موقع میتوانید به نوزاد خود آب بدهید، بیشتر کارشناسان پیشنهاد میکنند که بهتر است تا زمان آغاز خوردن غذاهای جامد توسط نوزاد، یعنی زمانی که حدود شش ماه سن دارد، بهتر است والدین از دادن آب به او پرهیز کنند. شما میتوانید دادن غذاهای جامد به نوزاد را بین چهار تا شش ماهگی آغاز کنید، اما کارشناسان توصیه میکنند در بیشتر موارد والدین تا زمانی که نوزاد به شش ماهگی نزدیک شود از دادن آب به او پرهیز کنند.
زمانی که نوزاد نوشیدن آب را آغاز میکند، اگر میتواند قمقمه نوزاد را بگیرد هر چند وقت یک بار مقدار کمی آب از آن به وی بدهید. نوزادان به طور معمول نمیتوانند مقدار زیادی آب از یک قمقمه نوزاد مصرف کنند، همچنین این تمرین خوبی برای زمانی است که تمام نوشیدنیهای کودک از طریق قمقمه نوزاد به وی داده میشود.
-
نوزاد چه میزان آب میتواند بنوشد؟
از حدود شش ماهگی، نوزادان نیازمند چهار تا شش اونس (۱۱۴ تا ۱۴۸ میلی لیتر) آب در روز یا فقط کمی بیشتر از نصف فنجان هستند. با این وجود، پیش از این که دادن آب به نوزاد خود را آغاز کنید با پزشک وی درباره میزان آبی که باید در روز بنوشد، صحبت کنید.
-
چرا نوزادان خیلی کوچک نمیتوانند آب بنوشند؟
نوزادان تمام آب مورد نیاز خود را از شیرمادر یا شیرخشک دریافت میکنند که بدن آنها را هیدراته نگه میدارد. همچنین، خطراتی مرتبط با دادن آب به نوازد پیش از این که به اندازه کافی بزرگ شده باشد وجود دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود مواد مغذی
- کاهش وزن
- بیتعادلیهای شیمیایی
-
خطرات دادن زودهنگام آب به نوزاد
با توجه به خطرات زیر نوزادان بسیار کوچک نباید آب بنوشند:
کمبود مواد مغذی. نوزادانی که اشتها و نیاز مکیدن خود را با بطری آب تامین میکنند، مواد مغذی مهم که از طریق تغذیه با شیر مادر و شیرخشک دریافت میکنند را از دست میدهند.
افزایش وزن ناکافی. اگر نوزاد شما به طور منظم آب بنوشد به میزان کافی غذا مصرف نمیکند. به مرور، این شرایط به معنای آن است که نوزاد کالریهای مورد نیاز برای افزایش وزن مناسب را دریافت نخواهد کرد.
کاهش میزان شیر مادر. اگر نوزاد با شیر مادر تغذیه میشود، دادن آب به وی میتواند در نهایت میزان شیر تولیدی مادر را کاهش دهد زیرا نوزادی که خود را با آب سیر میکند، شیر کمتری مصرف میکند.
بیتعادلیهای شیمیایی. نوشیدن آب زیاد توسط نوزاد میتواند به مسمومیت با آب منجر شود که یک شرایط بالقوه خطرناک است و در آن الکترولیتها (مانند سدیم) در جریان خون نوزاد رقیق میشوند. این میتواند بر عملکرد عادی بدن نوزاد تاثیر گذاشته و به علائمی مانند کاهش دمای بدن یا تشنج منجر شود.
-
فوایددادن آب به نوزاد
آب برای نوزادانی که شش ماه یا بیشتر سن دارند میتواند با کمک به هیدراته نگه داشتن بدن آنها مفید باشد که به موارد زیر کمک میکند:
- انتقال مواد مغذی و اکسیژن به سلول ها در شرایطی که به حذف مواد زائد نیز کمک می کند، روانسازی مفاصل و بافتها
- حفظ حجم خون
- حذف نیاز به آبمیوه که متخصصان کودکان پرهیز از دادن آن به نوزاد تا پیش از یک سالگی را توصیه کرده و پس از آن نیز باید در مقادیر محدود داده شده یا اصلا داده نشود.
-
آیا نوازدان زمانی که هوای بیرون گرم است باید آب بنوشند؟
زمانی که هوای بیرون بسیار گرم است، بسیاری از پزشکان نوشیدن چند جرعه آب توسط نوزادان را توصیه کردهاند تا خطر کمآبی بدن کاهش یابد، اما پیش از انجام این کار ابتدا با پزشک کودک خود مشورت کنید.
-
نشانههای کمآبی بدن در نوزادان
اگر به دلیل این که نوزاد بیمار است یا هوا فوقالعاده گرم است، درباره این که به میزان کافی مایعات دریافت نمیکند، نگران هستید باید به نشانههای کم آبی بدن در وی باید توجه داشته باشید که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمتر از شش پوشک مرطوب در ۲۴ ساعت
- ادرار زرد تیره
- لب های ترک خورده
- گریه بدون اشک (گریه با اشک بسیار کم یا بدون اشک)
- چشمهای گود رفته
- بی حالی
- گود رفتگی ملاج سر (نقطه ای نرم در بالای سر نوزاد )
- بی قراری شدید
- خوابآلودگی غیرمعمول
- سردی دست و پا
-
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر نوزاد شما بیمار است و با اسهال یا استفراغ مواجه است با پزشک کودک خود درباره نکتههایی که به هیدراته نگهداشتن بدن وی کمک میکنند، صحبت کنید. همچنین، در صورت بروز نشانههای کمآبی بدن در نوزاد با پزشک کودک خود تماس بگیرید.
-
نکته پایانی
تا زمانی که نوزاد حداقل یک سال سن داشته باشد از دادن آبمیوه به وی پرهیز کنید یا اصلا این کار را انجام ندهید. آبمیوه نه تنها موجب سیری نوزاد شده و جایی برای شیر و غذا باقی نمیماند، بلکه قند موجود در آن می تواند موجب کرامپهای معده و اسهال در نوزادان کوچک شود.
اگرچه دوستان و اعضای خانواده شما ممکن است دادن آب به نوزاد در ماههای نخست زندگی وی را ضروری عنوان کنند، بهتر است تا زمانی که دادن غذاهای جامد به نوزاد را آغاز نکردهاید از دادن آب به وی نیز پرهیز کنید تا از بروز مشکلات سلامت بالقوه پرهیز شود.
محمدمهدی حیدرپور
منبع: وات تو اکسپکت